Het virtuele schuitje van Stijn en Deborah

19 november 2008

Zonnepanelen = big business

Er valt grof geld te verdienen met zonnepanelen.

Het ultieme bewijs:
De Duitse fabrikant van zonnepanelen Solarworld is een overnamebod aan het voorbereiden voor de vier Duitse fabrieken van autobouwer Opel, onderdeel van het Amerikaanse bedrijf General Motors (GM).
bron: de standaard


Ik heb er toch een dubbel gevoel bij.
Het is natuurlijk goed nieuws dat de eco-industrie het blijkbaar zeer goed doet, en op bergen cash geld zit. Volgens het artikel zou de overname ook aanleiding geven tot het ontwikkelen van nieuwe zuivere en zuinige auto's, wat uiteraard enkel aan te moedigen valt.

Maar anderzijds: waar komt al dat geld vandaan?
Daarvoor moet ik even uitweiden. Elektriciteit uit zonnepanelen is een prachtige uitvinding, in het bijzonder voor nicheproducten zoals parkeermeters, Afrikaanse hospitalen en ruimtetuigen. Volgens visionaire politici is er ook een grote toekomst weggelegd voor netgekoppelde systemen op huizen en koterijen doorheen het ganse land. Helaas zijn fotovoltaïsche panelen tot nader order zeer duur en weinig efficiënt. Dus werden er subsidies ingesteld die de burger moeten aanzetten tot het installeren van dergelijke panelen. De idee erachter is dat een grote vraag de prijzen zal doen dalen en de technische ontwikkelingen zal versnellen.

Momenteel is het dus zeer interessant om fotovoltaïsche panelen te laten plaatsen. Niet omdat deze veel energiebesparing opleveren (rendement van investering in isolatie ligt een factor 100 hoger, en ook windenergie levert een veel grotere besparing per geïnvesteerde euro). Wel omdat de staat, en dus de facto de belastingbetaler, haast alles financiert. Naast belastingsvermindering zijn er nu ook Vlaamse premies, gemeentelijke subsidies, premies van de netbeheerder en groene stroomcertificaten. Dit mechanisme wordt pervers uitgebuit door de producenten. De marktprijzen dalen nauwelijks, en de leveranciers scheppen hopen poen. Waarmee ze nu bijvoorbeeld Opel kunnen overkopen.



Ik kan er serieus over zagen, maar als individueel consument heb je natuurlijk gelijk om zo snel mogelijk die panelen te laten plaatsen. Weinig andere investeringen zullen je zo'n rendement geven. Maar als belastingsbetaler (nu ja, een beetje toch) vind ik het niet leuk dat het belastingsgeld zo weinig efficiënt wordt besteed. Steek dat geld in windmolenparken, beter openbaar vervoer, lokale biomassacentrales,... Of koop desnoods zelf die Opel fabrieken aan.

Labels: , , ,