Het virtuele schuitje van Stijn en Deborah

17 augustus 2009

de werf, deel 25: isofloccen

Over de isolatie hebben we u nog niet al te veel verteld, en dat is best zonde.

Zowel de wanden als het dak zijn opgebouwd uit FJI's (houten I liggers). Langs de binnenzijde zijn hier osb platen tegen bevestigd (in het prefab atelier) en langs de buitenzijde een onderdak/regenscherm van Celit (op de werf).
Dit resulteert in grote holle ruimten van 30 cm (wanden) en 35 cm (dak).
Dankzij het dunne lijf (12mm) van de FJI's zijn er ook minder koudebruggen vergeleken met klassieke massieve houten kolommen.


Deze holten zijn tot het kleinste kiertje gevuld met isolatie. Geen weken zwoegen met irriterende minerale wollen, en al helemaal niet aanmodderen met milieuschadelijke pur, maar eenvoudigweg met papiervlokken. Kleine stukjes gerecycleerde kranten worden behandeld met onschadelijke boorzouten om ze bestand te maken tegen ongedierte en vlammetjes. Het best beschikbare merk in Vlaanderen is Isofloc, maar in Duitsland en Oostenrijk zijn er nog enkele andere firma's.







Dankzij het machinale inblazen gaat het isoleren erg snel. Op twee dagen tijd heeft onze Isofloc aannemer, Filip Schepers van Audex, 3 ton isolatie ingeblazen. De stapel die je op volgende foto ziet is ongeveer de helft van het totaal.


De daken zijn langs de binnenkant niet afgewerkt met OSB. Hier hebben we als voorbereidend werk dampschermen van Proclima gespannen. Een vervelend werk, maar met veel geduld is het goedgekomen; de folies staan zo gespannen als een trommelvlies.



Nu nog schrijnwerk en we zullen ten volle kunnen genieten van de uitstekende thermische en akoestische isolatie.

...En de thermische traagheid...
Wie daar meer over wilt weten mag over ruim een jaar mijn doctoraat eens ter hand nemen.

Labels: ,

03 augustus 2009

de werf, deel 24: plat dak en panlatten

De laatste weken lag het bouwtempo wat lager, en lag de focus terug op het professionele werk. Toch hebben we een aantal belangrijke vorderingen te rapporteren:

* Het plat dak is dichtgetimmerd.
Het is een lastig puzzelwerk geworden, want de kilgoot tussen het oude en het nieuwe huis hebben we anders moeten uitvoeren dan eerst voorzien. Met wat improvisatie en veel gepruts is er uiteindelijk toch een bevredigend resultaat uitgekomen.


Bovenop de osb hebben we een epdm membraan gekleefd. Hier en daar zijn er een paar blazen in getrokken, maar ik denk dat we tevreden mogen zijn. De zware regenbui van gisteren hebben we alleszins met glans doorstaan.

* De celit is geplaatst op alle gevels. Vervolgens werden er stoflatten geniet.





Hierop komen de panlatten voor de gevelleien. In totaal zijn er 1,5 km panlatten te nagelen, dus hebben we maar een zwaar nagelpistool gehuurd om deze taak te verlichten. Met nagels van 9 cm zitten de panlatten nu vast tot in de FJI's van de draagstructuur.



Labels: , , ,